Nyheder
5
blog,stockholm-core-2.3,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-9.11,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline-bottom,,qode_menu_

Signe Nicolaisen forlader BDL’s bestyrelse og dermed formandsposten

Signe Nicolaisen Hørning, der har været BDL’s formand siden 2022, forlader sin stilling i CAE og træder dermed ud af BDL’s bestyrelse. Det betyder også et farvel til formandsposten. Signe Nicolaisen har været medlem af BDL’s bestyrelse side 2011, så det er også et meget erfarent medlem foreningen desværre må sige farvel til.

Jesper Rungholm varetager posten som formand indtil konstituerende bestyrelsesmøde i september.

 

En tur til Allinge og klimaet

Medio juni hvert år drager mange vestdanskere en tur til Bornholm for at deltage i Folkemødet. Og hvert år udløser det også en diskussion om det mindst klimabelastende transportvalg. NIRAS har på vegne af Dansk Luftfart udarbejdet en analyse af forskellige rejseforløb (fra Aalborg, Billund, Sønderborg og København) med forskellige transportmidler. Udfaldet er nok mere nuanceret end mange ville have ventet. F.eks. kan flyet godt konkurrere, og er faktisk bedst i nogle sammenhænge.

Rapporten foreligger nu i en opdateret udgave, og kan findes her

 

Regeringens afgiftsudspil er der ikke meget klima i

Regeringen offentligjorde torsdag den 9/11 sit udspil til passagerafgift.  Udspillet er et oplæg til politiske forhandlinger.

Der er desværre ikke nogen større overraskelser i forhold til tidligere udmeldinger. En afgift på i gennemsnit 100 kr. per lokalt afgående passager. Indfases fra 2025 med 70 kr gradvist stigende til 85 kr i 2028 og endelig 100 kr. i 2030.

Udspillet er pænt pakket ind i grønt gavepapir, men det står hurtigt klart at det primære er noget helt andet. Nemlig at få ældrechecken finansieret.  Til det først 600 mio kr. per år. Det der bliver tilbage, tilbageføres til grøn omstilling, dog med den undtagelse, at der også i i udspillet er andre elementer af provenuanvendelse, der betyder, at kun ca. 1/3 af 2030-provenuet reelt tilbageføres til omstilling.

Luftfartsbranchen er skuffet. Dels over, at regeringen helt ignorerer diverse indspil fra det Klimapartnerskab, de selv har nedsat, men især at luftfartens omstilling øjensynlig betyder meget lidt for regeringen. Det totale afgiftsprovenu burde nemlig gå tilbage til omstillingen.

Se udspillet her: Nyt udspil viser vejen til grøn luftfart – Skatteministeriet (skm.dk)

Viden om luftfart – CPH’s samfundsøkonomiske betydning

Der foreligger nu et nyt notat i serien “Viden om luftfart”.

Denne gang handler det om lufthavnens samfundsmæssige betydning. Aktiviteten i Københavns Lufthavn skabte i 2019 beskæftigelse for omkring 60.000 mennesker, heraf 19.300 i de flere end 800 virksomheder på lufthavnens område. De 60.000 svarer til 2 pct. af alle beskæftigede i Danmark. Desuden bidrog al aktiviteten i Københavns Lufthavn med 38 mia. kr. i bruttoværditilvækst og 17 milliarder kroner i skatte- og afgiftsprovenu. Derudover beskriver analysen en profil af de beskæftigede, lufthavnens betydning for turismen og meget mere.

Find notaterne her: Viden om luftfart (cph.dk)

Nyt udspil fra Luftfartens Klimapartnerskab

Meget har ændret sig siden Luftfartens Klimapartnerskab i foråret 2020 afleverede sine anbefalinger. Først pandemien, så regeringens udspil om grøn indenrigsluftfart og så med SVM-regeringen et regeringsgrundlag, der uden varsel trak tæppet væk under alle gode omstillingstanker. Klimapartnerskabet har, med det som indtryk, igen været i arbejdstøjet og sendte i juli 2023 regeringen et nyt udspil, der er tilpasset forandringerne. Med håbet om at regeringen vil tage luftfartens omstilling alvorligt.

Se udspillet her: Luftfartens Klimapartnerskab – nyt udspil 12JULI2023 (1)

 

Dansk Metal og Drivkraft Danmark går med i Luftfartens Klimapartnerskab

Med Dansk Metal og Drivkraft Danmark som nye medlemmer af Luftfartens Klimapartnerskab bliver en endnu større del af værdikæden i luftfartens grønne omstilling tænkt med. Det betyder, at de forslag, der lander på regeringens bord, har opbakning fra en bred og samlet luftfart, og dermed er til umiddelbart at igangsætte.

Den samlede deltagerkreds af klimapartnerskabet kan findes her: Luftfartens Klimapartnerskab – deltagere juli 2023

Pressemeddelelse om udvidelsen kan findes her: PM vedr udvidelse af Luftfartens Klimapartnerskab07072023

 

Luftfarten på folkemødet 2023: gode, velbesøgte arrangementer og rost kommunikation

Luftfarten dominerede Infrastrukturens Dag på Operate-scenen fredag den 16. juni. Rådet for Grøn Omstilling ved Jeppe Juul drøftede luftfartens omstillingsudfordringer med Mads Bendix fra Operate, Lykke Friis var moderator på luftfartens arrangement om grøn mobilitet og endelig tog Karsten Lauritzen sag af luftfartens debat om omstillingsstrategier. Deltagere i debatterne var Lars Andersen, SAS, Torben Kudsk, FDM og Jens VIsholm, DSB, Sofie Winge-Petersen, Ungeklimarådet, Kristoffer Böttzauw, Energistyrelsen, Niels Flemming Hansen (K), Anders Fagernæs, Norwwegian og Jan Hessellund, Billund Lufthavn.

De tre arrangementer var alle velbesøgte med god debatlyst og gode spørgsmål fra tilhørerne.

Og så blev der lagt mærke til luftfartens kommunikationsindsats – nemlig det ekstra boardingkort på flyene til Bornholm i folkemødedagene Kommunkationsforum har peget på den indsats som en af de 5 bedste på folkemødet. Se mere her: Folkemødets fem bedste brand activations — Kommunikationsforum (kforum.dk)

 

Mød luftfarten på Folkemødet til Infrastrukturens dag

FREDAG DEN 16. JUNI 2023

Havnegade 43, Allinge (F37)

 Debat: Fly, tog eller bil? Hvem kan levere fremtidens grønne mobilitet

  1. juni 2023 13:20 – 14:15 (F37 – Operate A/S)

https://folkemoedet.dk/events/2023/06/16/fremtidens-gronne-mobilitet-fly-tog-eller-bil/

 

Debat: Luftfartens klimaomstilling – vilje, forudsætninger og paradokser

  1. juni 2023 15:10 – 15:55 (F37 – Operate A/S)

https://folkemoedet.dk/events/2023/06/16/skal-luftfarten-omstilles-og-hvordan/

 

Hvis man skal fra København til Bornholm – for eksempel for at deltage i Folkemødet – er det mest klimavenligt at rejse med fly. Man udleder væsentligt mindre CO2 ved at flyve til Rønne, end hvis man kører i bil til Ystad og tager hurtigfærgen til Rønne.  En kombination af tog og færge er altså dårligere for CO2-regnskabet end flyet, viser en analyse som NIRAS har lavet for Brancheforeningen Dansk Luftfart.

NIRAS har også analyseret en række andre rejseforløb. Blandt andet en rejse fra Bagsværd til Aalborg. Togrejsen er det mest klimavenlige, men flyrejsen er meget tæt på. Også her er en rejse med dieselbil og hurtigfærge markant dårligere for klimaet.

Find analysen her

 

 

 

 

BDL afholder årsmøde den 24. maj 2023

Den 24 maj afholder BDL årsmøde i Industriens Hus. I år får vi blandt andet  besøg af Klimaminister Lars Aagaard og Klimarådets næsteformand Niels Buus Kristensen. Dertil vil 3 af BDL’s medlemmer fortælle om hvordan de ser på mulighederne efter pandemien. Til slut får deltagerne en orientering om en kommende luftfartsuddannelse under HD-studiet. Dagens moderator er Karsten Lauritzen, DI Transport.

 

Se programmet her:

Tidspunkt Indhold

 

12.45 – 13.15 Registrering

 

13.15 – 13.45

 

 

En samtale med Klimaminister Lars Aagaard om klimastrategier og regeringens planer for dansk luftfart

En samtale med branchedirektør Karsten Lauritzen, DI Transport

 

13.45 – 14.05

 

 

Luftfarten efter pandemien (1) – Sunclass Airlines

Adm. direktør Valdemar Warburg, Sunclass Airlines, præsenterer Sunclass Airlines’ vurdering af markedsbilledet samt udviklingsperspektiver set fra Sunclass’ position.

 

14.05 – 14.50 Klimarådet – grøn omstilling og luftfarten  

Klimarådets næstformand Niels Buus Kristensen redegør for Klimarådets vurderinger af strategier og muligheder for effektiv omstilling af luftfarten.

 

14.50 – 15.20

 

Kaffepause og snak
15.20 – 15.45

 

 

Luftfarten efter pandemien (2) – Billund Lufthavn

Adm. direktør Jan Hessellund, BLL, præsenterer BLL’s vurdering af markedsbilledet samt udviklingsperspektiver set fra BLL’s position.

 

15.45 – 16.05

 

Luftfarten efter pandemien (3) – Københavns Lufthavn

Adm. direktør Thomas Woldbye, Københavns Lufthavne, præsenterer CPH’s vurdering af markedsbilledet samt udviklingsperspektiver set fra CPH’s position.

 

16.05 – 16.20

 

En ny luftfartsuddannelse på HD-niveau

AAU Executive lancerer i efteråret 2023 et uddannelsesforløb på HD-niveau inden for luftfart (Air Transport Management), der bl.a. kan bedre mulighederne for videreuddannelse.

 

V/Lektor og direktør for DAAC, Claus Lassen,  Aalborg Universitet.

 

16.20 – ca. 16.30 Opsamling fra dagen og afrunding

 

 

Viden om Luftfart – nyt notat om passagerafgifter

Der foreligger nu en tredje publikation i serien Viden om Luftfart Denne gang analyseres det, om en passagerafgift vil fremme den grønne omstilling af luftfarten. Konklusionen er, at det gør den ikke – nærmest tværtimod. Hvis man bruger provenuet på den grønne omstilling, vil den dog potentielt have en positiv effekt.

De to forrige udgaver af Viden om Luftfart handlede om, hvor stort et potentiale at toget har for at sænke klimapåvirkningen fra luftfarten, og at Københavns Lufthavn har en stor betydning for tiltrækningen af udenlandsk arbejdskraft.

 

Find udgivelserne her

Viden om luftfart

Myter om luftfart er der mange af. Og desværre påvirker det lidt for ofte politiske beslutninger. Den seneste er, at der kun er 3 lande i EU, der ikke har en passagerafgift. Virkeligheden er, at der er 7 lande i EU-27, der har en flypassagerafgift. En anden nylig er, fremført af både Kraka og Concito er, at Danmark af samme årsag er et “skattely” for luftfart. Men det er der ingen evidens for på nogen som helst måde – og dertil, hvis man skal tale om at noget er et skattely, må man da sammenligne summen af de forskellige nationale afgifter. Og Danmark har faktisk flere afgifter på luftfartsområdet, som ingen andre har. F.eks. Safetyafgift, flykonkursafgift og promilleafgift for at nævne nogen.

Så der er et klart behov for at fremme faktuel viden og få mere respekt for nuancerne. Det har Københavns Lufthavne ved cheføkonom Thomas Thessen besluttet sig til at gøre noget ved gennem en ny notatserie om aktuelle emner, der hedder “Viden om luftfart”. Foreløbig er der to papirer klar og et tredje om netop afgiftseffekter er på vej. Under publikationer på denne site ligger der et tilsvarende papir udarbejdet for BDL i 2020.

“Viden om luftfart” kan findes her

Aromater og non-CO2-effekter

Fossilt flybrændstof har et varierende indhold af de såkaldte aromatiske forbindelser. Fra nogle ganske få procent til godt 20 procent. Forbrænding af disse forbindelser bidrager til soddannelse, og menes derfor at have betydning for de såkaldte non-CO2 klimaeffekter (når der flyves i høj højde). Omvendt har aromater betydning for smidigheden af pakningsmateriale (gummi) i flyets brændstofsystem.

Meget tyder på, at de negative non-CO2-effekter kan reduceres markant, hvis aromatindholdet kan holdes på et relativt begrænset niveau. Det tyder meget på, at det kan, ovenikøbet relativt overskueligt. Dansk Luftfart anbefaler derfor, at regeringen får taget det spørgsmål op i EU. For hvis standardisering af indholdet skal lykkes, skal det minimum ske på EU-niveau.

NIRAS har for Dansk Luftfart udarbejdet et lille notat om udfordringen og de mulige løsninger.

Notatet kan findes her: Notat – Aromater_flybrændstof-NOV2022 NIRAS

Lancering af kampagne om hvordan vi kan opnå en bæredygtig luftfart

Dansk Luftfart har i denne uge lanceret en kampagne om, hvordan vi kan opnå en bæredygtig luftfart.

Kampagnen sætter fokus på mulighederne for luftfartens grønne omstilling. Og den skal vise, at Danmark kan gå forrest og inspirere resten af verden. I kommunikationen fortælles, hvordan en bæredygtig luftfart er mulig i praksis og hvordan vi kan komme videre. Målet er at skabe en mere faktabaseret forståelse, og forhåbentlig, bedre opbakning til luftfartens klimaomstilling blandt danskerne.

Det bærende i kampagnen vil være en ny hjemmeside (www.flyvklimaneutralt.dk ) med informationer om, hvordan vi med en målrettet indsats kan gøre fremtidens flyvninger klimaneutrale. Vi gør også opmærksom på siden med annoncer og aktiviteter – især på de sociale medier.

Se mere på flyvklimaneutralt.dk

Klima: Nogle gange er verden mere nuanceret end man tror

Hvis man skal fra København til Bornholm – for eksempel for at deltage i Folkemødet – er det mest klimavenligt at rejse med fly. Man udleder væsentligt mindre CO2 ved at flyve til Rønne, end hvis man kører i bil til Ystad og tager hurtigfærgen til Rønne.  En kombination af tog og færge er altså dårligere for CO2-regnskabet end flyet, viser en analyse som NIRAS har lavet for Brancheforeningen Dansk Luftfart.

NIRAS har også analyseret en række andre rejseforløb. Blandt andet en rejse fra Bagsværd til Aalborg. Togrejsen er det mest klimavenlige, men flyrejsen er meget tæt på. Også her er en rejse med dieselbil og hurtigfærge markant dårligere for klimaet.

Læs mere her: Opdaterede og supplerende analyser

Et fantastisk spændende årsmøde!

Det var ordene fra flere deltagere i Dansk Luffarts årsmøde 2022, der blev afholdt i DI den 17. maj. Branchedirektør Karsten Lauritzen, DI Transport, styrede på veloplagt vis debatten.

Karsten Lauritzen indleder årsmødet

Deltagerne fik et grundigt overblik over og indblik i de mange og  store geopolitiske udfordringer, verden står i og overfor. Det sørgede underdirektør Peter Thagesen, DI, for. MEP Søren Gade (V), der er EU-parlamentets hovedforhandler  på  det såkaldte ReFuelEU Aviation-forslag, gav et grundigt i parlamentets proces med forslag og ikke mindst, sin vurdering af forslagets centrale punkter. REFuelEU Aviation skal sikre “level playing field” samtidig med at anvendelsen af bæredygtigt flybrændstof hos flyselskaberne øges. Og det skal ske i et forløb, hvor produktionskapaciteten af SAF kan holde trit med efterspørgslen.  Lektor Viggo Andreasen, fra Pandemixx Center på RUC, perspektiverede coronapandemiens strategier og dilemmaer, og gav stof til eftertanke om rejseaktivitet. Intet tyder på større risiko ved selve flyrejsen. Smitterisiko er sandsynligvis mest relateret til rejsens øvrige aktiviteter. Til slut rundede aktieanalysechef Jacob Petersen, Sydbank, dagen af med et meget inspirerende indlæg om muligheder og trusler i luftfartens genopretning efter corona. Der er tydeligvis nok at tænke over i den forbindelse.

Mange af de helt vitale råstoffer, f.eks. nikkel, kommer fra Rusland og Ukraine. Og det er allerede et problem ifølge Peter Thagesen

Den danske strategi gav rigtig god mening, siger Viggo Andreasen

 

 

Nye bestyrelsesmedlemmer i Dansk Luftfart

Dansk Luftfart afholdt generalforsamling den 17. maj 2022.

Nye i BDL’s bestyrelse er Kristoffer Sundberg, Sun-Air/Joinjet, der afløser Kristan Tvergaard og Brian Worm, Aarhus Lufthavn, der afløser Nicolai Krøyer.   Den samlede bestyrelse kan findes under fanen “Bestyrelsen” her på siden.

Program til årsmøde 2022

I 2020 og 2021 aflyste corona Dansk Luftfarts årsmøde. Men nu er det heldigvis tid igen,

I år med et varieret – men også ret aktuelt – program, der sætter fokus på de geopolitiske udviklinger og trusler, på Fit for 55 og ReFuel Aviation, på COVID19 og restriktioner, og endelig et skarpt blik på, hvordan luftfarten kommer videre. Indlægsholderne er Peter Thagesen (DI),  Søren Gade (MEP, og rapporteur på ReFuel Aviation), Victor Andreasen (RUC) og Jacob Pedersen (Sydbank).

Det samlede program kan findes her

 

Signe Nicolaisen Hørning ny formand for Dansk Luftfart

På bestyrelsesmøde i Dansk Luftfart den 24.marts 2022 konstituerede bestyrelsen sig med nyt formandsskab. Det sker efter at den hidtidige formand, Kristian Tvergaard, er udtrådt af bestyrelsen som følge af jobskifte.

Ny formand er Signe Nicolaisen Hørning, CAE. Foreningens næstformænd er henholdsvis Jesper Rungholm, DAT og Søren Rosenkilde Clausen, CPH. Jan Hessellund, Billund Lufthavn, udtræder således af formandsskabet, men fortsætter i bestyrelsen.

Signe Nicolaisen Hørning har været medlem af bestyrelsen siden maj 2011.

Klimapartnerskaberne på COP26

Det danske klimapartnerksabs-koncept er også på COP26 i Glasgow.

Konceptet og de (nu) 14 partnerskabers arbejde med løsninger i forhold til det danske 70 % reduktionsmål blev præsenteret i Glasgow den 8. november.

Præsentationsmateriale mm. kan findes her

 

Klimapartnerskabets sektorkøreplan – oktober 2021

Den såkaldte sektorkøreplan fra Luftfartens Klimaparterskab blev forelagt på møde i Grønt Erhvervsforum den 8. oktober 2021. Med sektorkøreplanen gennemgår klimapartnerskabet udviklingen siden regeringen blev overdraget partnerkskabets hovedrapport i foråret 2020. Klimapartnerskabet behandler perspektiverne for luftfarten i lyset af COVID19 og Kommissionens Fit for 55-forslag. Klimapartnerskabet er fortsat af den opfattelse, at det er muligt at nå de ambitiøse reduktionsmål, der blev lanceret i foråret 2020. Partnerskabet fremhæver dog også, at det forudsætter, at regeringen snarest får truffet beslutning  om klimafonden, der er vital for planen.

Find sektorkøreplanen her

 

 

 

Dansk Luftfart: Vi skal vinke farvel til rejserestriktionerne

Fra 1. november skal det være slut med restriktioner for flyrejsende. I øjeblikket er der ikke nye bekymrende varianter af coronavirus i omløb, og med det store antal vaccinerede – både herhjemme og i udlandet – er det på tide at droppe restriktionerne, mener Dansk Luftfart.

Læs mere her: https://www.danskindustri.dk/di-business/arkiv/nyheder/2021/10/luftfarten-fra-november-skal-det-vare-slut-med-restriktioner-for-flyrejsende/

Kristian Tvergaard ny formand for BDL

BDL’s bestyrelse har konstitueret sig på foreningens bestyrelsesmøde den 14. september 2021. Kristian Tvergaard, Sun-Air blev valgt som ny formand.

Søren Rosenkilde Clausen, Københavns Lufthavne, indtræder i formandskabet som ny næstformand. Formandsskabet består herefter af formand Kristian Tvergaard og de to næstformænd Søren Rosenkilde Clausen og Jan Hessellund, Billund Lufthavn.

Nye i bestyrelsen er endvidere Torben Østergaard, Sunclass Airlines; Alexandra Kajouki, SAS; Niels Hemmingsen, Aalborg Lufthavn og Randi Aggerholm Baasch, Naviair. Randi afløser Bo Pedersen i bestyrelsen.

På generalforsamlingen i maj måned blev bestyrelsen udvidet med 2 personer.

Den samlede bestyrelse kan ses her: Bestyrelsen

 

Generalforsamlingen den 19. maj 2021

Dansk Luftfart afholdt generalforsamling den 19. maj 2021, hvor der blandt andet var forslag om at udvide bestyrelsen med yderligere 2 medlemmer. Bestyrelsen kan således nu have op til 14 medlemmer.

Foreningens hidtidige formand, Søren Graversen, Star Air, forlader som følge af jobskifte bestyrelsen og dermed posten som formand. Den nye bestyrelse konstituerer sig på kommende bestyrelsesmøde.

Nye i bestyrelsen er adm. direktør Torben Østergaard, Sunclass Airlines; adm. direktør Niels Hemmingsen, Aalborg Lufthavn og adm. direktør Peter Corfitsen, Star Air.

Generalforsamling 2021

Igen i år bliver generalforsamlingen afholdt virtuelt – desværre. Det finder sted den 19. maj 2021, kl 1230

Internationalt coronapas og genstart af luftfarten

Dansk Luftfart og DI Transport afholdt den 10. marts 2021 et velbesøgt webinar om internationalt coronapas og luftfartens genstart.

Webinaret havde ca. 200 deltagere, der fulgte Transportminister Benny Engelbrechts perspektiver på luftfartens genstart, herunder ikke mindst betydningen af et internationalt coronapas.

IATA ved Rafael Schwartsman, VP Europe og hans to kolleger Nuria Fermoso og David Rutnam gennemgik IATAs Travelpass-løsning, der pt. aftestes i flere lande.

 

IATA’s præsentation kan findes her:  IATA Traverl Pass_GenExt_Gov_Mar2021_DK_100321

 

 

Nødråb fra luftfarten

Luftfarten har fået et så stort tilbageslag, at det vil tage flere år at komme tilbage. Det er ikke sikkert, at det nogensinde sker.

Nedlukningen ser ud til at vare et godt stykke ind i 2021. Og dansk luftfart regner ikke med, at antallet af passagerer er tilbage på 2019-niveau før tidligst i 2024.

En så lang og hård nedtur gør det meget vanskeligt at reetablere et stærkt internationalt og oversøisk ruteudbud, som vi havde før krisen. Det betyder, at der bliver færre direkte forbindelser til destinationer rundt om i Europa og verden. I værste fald kan Københavns Lufthavn også miste sin status som hub. Det bliver mere besværligt for danskere, som ønsker at rejse ud i verden. Men konsekvenserne bliver endnu større for turismeerhvervet og for erhvervslivet, der arbejder på eksportmarkederne.

Samtidig vil det svække den samlede fødekæde i luftfartsbranchen – fra flycatering, flyskoler, simulatorcentre, flytekniske virksomheder til de mange de tilknyttede servicevirksomheder. Det er en sektor, der omfatter mange små og mellemstore virksomheder, der beskæftiger flere tusinde medarbejdere, og dertil yder et helt centralt bidrag til sektorens udvikling og effektivitet.

Derfor har Dansk Luftfart rettet henvendelse til regeringen med en appel om hjælp. Det sker på baggrund af et indspil, der indeholder en række forslag, som skal være med til at forhindre, at det går helt galt. Indspillet indeholder en overlevelsespakke og en genstartspakke.

Materialet kan findes her: 

Baggrundsnotat:

Notat – Dansk luftfart igennem og ud af COVID19-krisen 1FEB2021

Slide deck – opsummering:

Dansk luftfart igennem og ud af krisen 1FEB2021

Bilag til slide deck’et:

Dansk luftfart igennem og ud af krisen 1FEB2021 – bilag – konkretisering af initiativpakker

Klimaomstilling og / eller afgifter?

At luftfarten må omstille sig, er langt de fleste enige i. Men i valget af virkemidler, er der langt fra samme enighed. Branchen og mange andre tror på indfasning af alternative brændstoffer (SAF), elektriske fly (brint-, batteri- mv.) og diverse teknologiske effektiviseringer og driftsformer. Andre lægger afgørende vægt på afgifter, dog baseret på forskellige motiver, f.eks. efterspørgselseffekter.

Implement har på vegne af Dansk Luftfart set nærmere på denne tvist. Implements notat kan findes her: BDL Afgiftsnotat 08OCT2020

Genstartsteam for luftfarten

Regeringen har netop lanceret etableringen af 8 såkaldte genstartsteams, der i løbet af den næste gode måneds tid får til opgave, at identificere de konkrete udfordringer som sektoren (eksport) står over for og ikke mindst, præsentere konkrete forslag til mulige løsninger.

Arbejdet finder overordnet set sted i regi af Erhvervsministeriet og Udenrigsministeriet. Arbejdet er udmøntningen på den eksportpakke på 500 MDKK i 2020, der blev aftalt mellem Regeringen og de fleste af Folketingets partier tidligere i år.

Luftfarten får også et genstartsteam, der ikke mindst skal komme med forslag til, hvordan luftfarten bedst muligt kan bidrage til at muliggøre en revitalisering af dansk eksport. Teamets forslag skal leveres medio september.

Teamet får Simon Pauck Hansen, SAS, som formand.  Øvrige medlemmer af teamet er Thomas Woldbye, CPH; Jan Hessellund, Billund Lufthavn; Søren Svendsen, Aalborg Lufthavn; Andreas Hjørnholm, Norwegian; Kristian Tvergaard; Sun-Air; Søren Graversen, Star Air; Jeppe Juul, Rådet for Grøn Omstilling; Claus Lassen, Aalborg Universitet; Thilde Waast, FPU; Jan Villadsen, 3F og Michael Svane, DI / Dansk Luftfart. BDL / DITransport bliver sekretariat for luftfartens team i et løbende samarbejde med de respektive departementer, herunder også Transportministeriet.